communicatie

SenseCity

Jij maakt de stad!

 

 

Samen een ommetje maken in stedelijk landschap

 

Csaba woont in Katendrecht met zijn echtgenote Mieke en dochtertje Minke van 4. Zij zijn na de geboorte van Minke verhuisd naar dit kindvriendelijk stukje Rotterdam. Een soort dorp in de stad noemt Csaba het, hoewel door de aanleg van de voet- en fietsersbrug over de Rijnhaven de stad tot zijn plezier een stuk dichter bij is gekomen. Nu kan er s’avonds een prachtig ommetje gemaakt worden langs de Maas. Grootstedelijk wonen gaat samen met de kleinschaligheid passend bij de leefwereld van een 4- jarige. Minke gaat op 500 meter van huis naar school en speelt nog in de besloten binnenplaats van de nieuwe bouwblokken op Katendrecht.

 

Het wonen in de stad biedt een rijkdom aan belevenissen voor zowel Csaba als zijn dochtertje. En bijzondere plekken, zoals het pierenbadje op de SS- Rotterdam, diergaarde Blijdorp of de aanlegsteiger van de watertaxi waar het fantastisch “bootjes kijken” is .

 

Dat wonen in de stad met kinderen meerwaarde kan bieden, zien ook andere ouders. Met name de nabijheid van voorzieningen, festivals, cultuur, muziek, de mooie parken en verschillende culturen wordt gewaardeerd. Problemen zijn er ook: er zijn onder andere te weinig (veilige) buitenspeelgelegenheden.

 

Op Katendrecht wordt creatief omgegaan met deze vraag: op initiatief van de bewoners gaat een boot dienen als nieuwe speelplek op een leeg plot. Hoe Rotterdams kun je spelen?

Communicatie

de menselijke kant van beleid

 

Beleid kan soms zo ver afstaan van degenen voor wie het bedoelt is. Terwijl het erom gaat dat je kunt uitleggen wat en waarom je iets doet. Dat je een gezamenlijk verhaal hebt en daardoor ook makkelijker je doelen bereikt.

Hieronder 2 voorbeelden hoe ik daar als beleidsmaker zelf mee bezig ben geweest:

 

Voor het project Kindvriendelijke stad Rotterdam heb ik in 2012 een serie foto's gemaakt en interviews afgenomen. Door het leven te laten zien van Rotterdammers met hun kinderen, werd het beleidsstuk menselijker.

 

 

 

 

 

 

In 2008 was ik strategisch secretaris van de directie van stadsontwikkeling Rotterdam. Opvallend vond ik hoe groot de afstand tot de werkvloer was. Of eigenlijk: de werkvloer vond de afstand tot de directie groot. Door de directie te interviewen over hun inspiratiebronnen en hun liefde voor Rotterdam, kwam ook de mens achter de directeur tevoorschijn. Dit filmpje was een uitnodiging aan werknemers van de dienst dS+V om met de directie in gesprek te komen tijdens een serie lunchbijeenkomsten en werd vertoond op schermen bij de liften. Ik heb het idee voor deze film ontwikkeld, evenals de projectleiding van de productie en de interviews.